Ülkemizde herkes adaletli bir kentsel dönüşüm istiyor. İstanbul’un 39 ilçesi var. Bunların içinde nüfus olarak en büyüğü Bağcılar’dır.
Bu ilçe köyden ilçeye dönüşmüş çarpık yapılaşmanın en yoğun olduğu ilçelerin başında gelmesine kimse itiraz etmiyor.
Bağcılar 1992 yılında Bakırköy’den ayrılıp ilçe olduğu zaman hizmet gitmemiş bir Anadolu kasabasından farkı yoktu desek abartı olmaz.
O zaman zor şartlar altında Refah Partisi adayı Feyzullah Kıyıklık belediye başkanlığını kazanıp hizmet için kolları sıvamıştı. Ben de o zaman Bağcılar ile birlikte yeni ilçe olan Bahçelievler’de yaşıyordum.
Bizim ilçemiz yatrım ve hizmet açısından Bağcılar’a göre daha şanslı bir yerdi. Kıyıklık daha sonra o dönemler yaşadığı sıkıntıları anlatınca vay be bu kadar da olur mu dediğim olmadı desem yalan olur.
Fevzullah ağabeyim o zaman bir iş için Ankara’ya gittiğini bir kurum müdürünün odasına girdiğini ama müdürün bir belediye balkanı değil sanki bir dilenci makamına girmiş gibi kendisini azarladığını anlatmıştı.
Feyzullah ağabeyim 2007’de vekil olup Ankara’ya gidince meclis üyelerinin kararı ile yardımcısı Lokman Çağırıcı
29 Mart 2009’a kadar belediye başkanlığını meclis üyelerinin kararı ile yapmıştı.
29 Mart 2009 da yapılan yerel yönetim seçimlerinde Çağırıcı seçime girmiş en yakın partinin adayına 100 binden fazla oy farkı atarak seçilmişti.
Kentsel dönüşüm adaletli olmalı
Özellikle Medipol hastanesi bölgesindeki bir çok okurumuz ve aile dostumuz burada yapılmak istenen kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı sıkıntılı olduklarını ifade ediyorlar.
Başkanın vatandaş ile yaptığı bir toplantıda sizin daireleriniz 100 bin TL ise yenisi 200 TL olacak ve siz aradaki farkı vereceksiniz sözü söylendiği iddia edilerek minik bir sıkıntı yaşandığı ifade ediliyor.
İster Bağcılar olsun ,isterse başka bir yerde olsun vatandaş ve müteahhit’in önüne birkaç tane alternatif PROTOTİP proje konulsun mesela 500 metrelik arsada 2 blok 10 kat denilebilir, 2.000 m2 de ise 9 blok 12 kat denilebilir diye düşünüyorum.
O zaman dönüşüm de hızlı olar devlet temsilcileri içinde şuna veya buna rant sağlanıyor denilmemiş olur.
Vatandaş fark vermek istemiyor bire bir daire verilirse dönüşüm hızlı olur
Yetkililer % 25 eksik metre kare vereceğiz veya vatandaş bu kadar fark ödeyecek aksi halde kentsel dönüşüm olamaz diyorlar. Ancak şu an mevcut yapılan 4 veya 5 katlı dır.
Eğer yeni yapılarda 8 katlı binalara izin verilirse sanki bire bir de bu çalışma olur diye düşünüyorum ama bu yine de mühendislerin işidir. Şayet kesinti yapılacaksa da nedenlerini vatandaşın anlayacağı bir şekilde anlatsınlar.
Başkan Çağırıcı Bağcılar için bir şans
İstanbul’un 39 ilçesinde gitmediğim ilçe yok.Takip etmediğim belediye başkanı sayısı da çok azdır. Bağcılar belediye başkanı Lokman Çağırıcı halkın sorunlarına eğilen,büyükle büyük küçükle küçük olabilen halkın içinde bir balkan olduğunu vatandaş ile yaptığımız bir çok konuşmada şahit oldum.
Kentsel dönüşüm mutlaka yapılmalı.Ama bu yapılırken de rantsal dönüşüme izin verilmemeli.
Ayda 10 -15 lira temizlik parası veren veya apartman sakilerinin nöbetleşe ortak alanları temizleyerek hiç para vermeyen Fatma teyzemden aylık 150 veya 200 lira aidat isterseniz ister istemez bu kişi orada yaşayamaz. Bu durumda kentsel dönüşüm’ün ruhuna aykırı bir çalışma olur.
Bu formül de herkes yıllarca yaşadığı yerde ikamet ederse adaletli bir kentsel dönüşüm olur diye düşünüyorum.
Bağcılar Times / Hüseyin Çetiner