Kentte, yapılacak sosyal ve kültürel yaşam alanı için deniz dolgusu sürdürülüyor. 800 bin metrekarelik dolguda uygulanacak proje ile sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenleneceği tematik alanlar oluşturulacak. 30 milyon liraya mal olacak proje dolgusunda kullanılan tarım toprağı tartışmalara neden oldu. Uzmanlar, dolguda tarım toprağı kullanılmasının zararlarına dikkat çekip, dolguda oluşturacağı risklere işaret etti. Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlivan, 800 bin metrekarelik alanda deniz doldurularak yapılacak projede, dolgu için tarım toprağı kullanıldığını söyledi. Dolgular sırasında milyonlarca ton dolgu taş ve kayaç malzemesi yerine birinci sınıf tarım toprağı kullanıldığı iddiası ise tartışmalara neden oldu.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi deniz dolgusunda 1’inci sınıf tarım toprağı kullanıldığı iddiaları üzerine yazılı açıklamada bulundu.Yapılan açıklamada 'Gülcemal Projesi' kapsamında sahil dolgularının tarım toprağı ile yapıldığı iddialarının gerçek dışı ve haksızca olduğu ifade edildi. Dolgu sahasında tarım toprağı kullanılmadığı, sadece imar planlı alanlarda yapılan, yapı ruhsatlı inşaat çalışmaları sonucu çıkarılan hafriyatların çalışmaya kabul edildiği kaydedilen açıklamada şöyle dendi:
“Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nce Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesi alanında yapılan çalışmalar tamamen 'Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' kapsamında yürütülmekte olup, hafriyat atığı kapsamına girmeyen hiçbir atık sahaya kabul edilmemektedir. Ayrıca haberlerde tüm Karadeniz'deki dolgularda tarım toprağı kullanılıyor iddiası ve alt satırlarda, Trabzon sahillerinin Giresun-Rize sınırları arasındaki 88 kilometresinin genelde tarım toprağı ile doldurulduğu açıklamaları dolgu alanını gerçek dışı ve haksızca suçlamaya gerekçe oluşturamaz. Bu malzemeler, ilçe belediyelerinin imar planlı alanlarında yapı ruhsatı verilen inşaatlardan ve altyapı çalışmaları sonucu ortaya çıkan malzemelerden oluşmakta ve ilgili yönetmeliğin ‘hafriyat toprağı’ tanımı ile kesinlikle çelişmemektedir. Belediyemiz tarafından bu alanda kullanılmak üzere kesinlikle tarım alanlarından toprak alınmamaktadır. Ayrıca bilinmelidir ki Gülcemal dolgu alanının imar planları ilgili mevzuat gereği İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden kurum görüşleri alınarak hazırlanmıştır. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun uygulayıcısı olan İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bu konudaki çalışmalarına Trabzon Büyükşehir Belediyesince titizlikle uyulmaktadır. Bu zamana kadar tarım arazilerinden dolgu amaçlı toprak alımına yönelik herhangi bir özel izin alınmamıştır”
Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2018, 10:59
Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden, Karadeniz'de 'dolguda toprak' tartışmalarına yanıt
TRABZON Büyükşehir Belediyesi, kentte sosyal ve kültürel yaşam alanı için süren deniz dolgusunda tarım toprağı kullanıldığı iddialarına yanıt verdi. Belediyesi'nden yapılan açıklamada 'Gülcemal Projesi' kapsamında sahil dolgularının tarım toprağı ile yapıldığı iddialarının gerçek dışı olduğu ve sadece imar planlı alanlarda yapılan, yapı ruhsatlı inşaat çalışmaları sonucu çıkarılan hafriyatların çalışmaya kabul edildiği belirtildi.
1
Depreme karşı yol haritası çağrısı
2
Okullar açıldı, ev kiraları yükselişe geçti
3
Hareket Sensörü
4
Güzelim Çam Ağaçları Kesilip Yerine Plaza Yapıldı...
5
Gaziantep'te İnşaat Fuarı'na doğru
6
inşaat alanlarında çevre temizliği denetimi yapıldı
7
Dere yataklarına kaçak inşaata devam
8
Ceviz Ağacından Düşen İnşaat İşçisi Öldü
9
Denizli'de İnşaat Alanından Hırsızlık İddiası
10
Bakan Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
SAYFALARTüm Sayfalar
SIRADAKİ HABER