Dostlar son dört yıldır konut fiyatlarının aşırı derecede artış gösterdğini ifade ederek bu artışın bir yerde duvara toslayacağını ifade ede geliyordum.
Benim tezim doların yükseliş trendinden önce idi. Ancak halen tezimin savunucusuyum. Çünkü memurun,işçinin,enafın kısaca halkın geliri kesinlikle konut fiyatlarındaki artış hızı kadar olmadı.
En çok konutun yapıldığı bir ilçe olan Başakşehir ilçesinin 5.etabında 2007 yılında 325 Bin lira olan 194 m2 lik daire için bugün 1 miyar yüz bin TL isteniyor.
Artış nerede ise % 300 lere gelmiş durumda hepinizde biliyorsunuz ki halkın gelirinde böyle bir artış olmadı.
Ford araçlarını üreten Henry Ford'un bir sözü var der ki "Gereğinden çok kazanç getiren bir iş ziyan eden bir iş kadar çabuklbatmaya mahkumdur"
Arsa sahiplerinden başlamak üzere İnşaat müteahhitleri konut fiyatlarını çok yukarı çektiler.
Bu trende ile sağlıklı bir büyümeden ve bu büyümeyi ilelebet sürdürme şansı zaten yoktur.
Peki 4 yıldır fiyatlarını aşağı düşeceğini söylememe rağmen neden düşmüyor ?
Bunun bir çok nedeni var. İlk olarak Hükümet inşaat sektörü için bir çok destek paketyi açıkladı.
KDV'nin aşağı düşürülmesi başta olmak üzere yabancılara konut satın almaları halinde vatandaşlık verme dahil bir birinden farklı destekler verildi. Bu destekler ancak beklenen krizi bugüne kadar getirdi.
Siz bakmayın konut satıcılarının kuyruğu dik tutarak satışlarımız süper elimizde konut kalmadı dediklerine. Her yerde satılmayan binlerce konut olduğunu ben yakından biliyorum.
Evet inşaat alanında bazı konumu güzel yerler satış yapıyor olabilir ama genel olarak sektör çok da rahat değil.
Hiç bir zaman inşaat sektörü bitsin iflas etsin beklentisi ve temennisi içinde olmadım. Ancak fiyatların aşırı artış göstermesi de beni endişelendiriyor.
İşte bu endişelerimi de zaman zaman yazılarıma taşıdım. Şu an dolar ve dövizin durdurulamayan yükselişi de kesinlikle Papaz Bronson'dan dolayı değil.
Bunun altında birt çok değişik etken var. Birincisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ve İsrail'e hizmet eden Birlşemiş Milletlerin Daimiz 5 üyesi için dünya beşten büyüktür diyerek dünyanın artık bu yapıyı kabul etmemsini talep etmesi.
Ayrıca sürekli Filistin halkına zulmeden İsrail Terör devletini eleştirmesi bu iki büyük şeytan'ın Türkiye 'nin ekonomisi ile uğraşarak ülkeyi zorda bırakmaya çalışmaları ülkemiz için kötü bir şey.
Ancak bizim aslımıza dönmemiz lazım ve bir an önce son 10 yılda balon olarak adlandırdığımız inşaattaki yükseliş gerçek durumuna gelmesi gerekir.
Demedi demeyin bu er yada geç olacak. ABD de Morgage krizi dedinlen şey ile fiyatlar yarına düştü.Türtkiye'de de bu er yada geç olacak.
Son söz arsa sahipleri ve mütahhitler titreyip kendisine gelmeli ve fiyatlarını yarıya düşürerek yollartına devam etmeliler. Aksi halde tamamen islaf edecekler benimde son sözüm budur.
Hepinizin Kurban bayramı Mübarek olsun
İnşaat Emlak Dünyası / Hüseyin Çetiner / 12 Ağustos 2018