Bağcılar Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlediğimiz ''Kentsel Dönüşüm'' panelimize vatandaşlarımız büyük ilgi gösterdi. Panel'e konuşmacı olarak kentsel dönüşümün ülkemiz de ilk uygulayıcısı PM üyemiz eski Ankara Anakent belediye başkanı sn. Murat Karayalçın katıldı.
Panelin açılış konuşmasını ilçe Başkanımız İsmail Kelbat yaptı. Katılımcılara Bağcılar ile ilgili kısa bir tanıtım yaparak, ilçemiz ile ilgili sayısal bilgiler sundu.
Başkan konuşmasının devamında ''Bağcılar sosyo-ekonomik olarak büyük sorunlar yaşamaktadır, park ve bahçeler ihtiyacın çok çok altında kalmaktadır, hergün geçtikçe var olan kısıtlı alanlar rantiyeye peşkeş çekilmektedir.
Kentsel dönüşüme en çok ihtiyacı olan ilçe Bağcılar dır. Biz çarpık kentleşmenin sorunlarını burada yaşamaktayız. Kentsel dönüşüm adı altında vatandaşların haklarının elinden alınmasını önlemek için bu panelleri yapmaktayız, yapmaya da devam edeceğiz. Vatandaşların bu konuda bilinçlenmesini sağlayacağız.
Kentsel dönüşüm bir sosyal demokrat projedir. Cumhuriyet Halk Partisi ilk kentsel dönüşümü başarı ile Ankara da Sayın başkanımız tarafından uygulandı. Şimdi başkanımız bu konuda ki deneyimlerini bize aktaracak. Biz CHP olarak kentsel dönüşüme karşı değiliz , biz rantsal dönüşüme karşıyız. Sloganımız da belli
KENTSEL DÖNÜŞÜME EVET, RANTSAL DÖNÜŞÜME HAYIR
diyerek sözü sayın başkanımıza bırakmak istiyorum.''
PM üyemiz sayın Murat Karayalçın konuşmasının başında Kentsel dönüşüm sisteminin eski binaları yıkıp yerine yeni bina yapmak olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, şehrin her yönü ile ele alınarak kentsel dönüşüm uygulanması gerektiğini söyledi.
Kentsel dönüşüm projelerinin değer yaratan ve yarattığı değeri paylaştıran süreçler olmaları gerektiğine işaret eden Murat Karayalçın yaratılan değeri kimin paylaşacağı ve kimin paylaştıracağı konusunun önemine dikkat çekti. Bu projelerde ortaya çıkan değeri paylaşmak konusunda hak sahipleri olarak proje halkı, kent halkı, kamu ve yapımcı olarak özel sektörün olduğuna vurgu yapan Murat Karayalçın, günümüzde yapılmakta olan kentsel dönüşüm projelerinde giderek daha fazla bir şekilde merkeziyetçi bir yöntem uygulanması ve halk katılımının sağlanmaması nedeniyle, proje halkı ve kent halkının gerektiği şekilde projelerde temsil edilmemelerinin ortaya çıkardığı sonuçlara dikkat çekti.
Ayrıca konuşmasında dönüşüm projelerinin sadece teknik konular olmadıklarını ideolojik ve siyasal nitelikler taşıdıklarını da işaret eden Murat Karayalçın, Zizek’ten alıntı yaparak “günümüz proleteryası kent çevrelerinde ve kentsel dönüşüm konusu olan alanlarda yaşayan, kent yoksullarıdır. Bu da kentsel dönüşüm projelerine ideolojik anlam vermektedir”dedi.
Kentsel dönüşüm için 2 şeyin son derece önemli olduğunu belirterek, “Birincisi belediye ile halkın ortak hareket etmesi ve projede birlikte yer alması diğeri de özel finansman kaynakların harekete geçirilmesi. Biz Ankara’da uyguladığımız
Dikmen Vadisi Portakal Çiçeği Vadisi Batıkent projelerinde bu iki kıstası uygulayarak başarılı olduk” dedi.
Biz Ankarada projeye başlamadan önce her mahalleden bir temsilci, temsilci sayısı kadar da belediye görevlisi ve Anakent belediye başkanı olarak benim katıldığım çalışma grubu oluşturduk.
daha sonra hak sahipleri için değişim ölçeği oluşturduk ve bu ölçeğe göre konutları hak sahiplerine dağıttık, Yaşayanlarla mimarları biraraya getirdik temel atılmadan önce herkes projeleri gördü ve temel atılmadan önce tapularını verdik.
Konut bitinceye kadar kira yardımı yaptık.
Projenin finansmanı için hazine bonosu ve tahvil ihraç ettik, bizim temel atmadan önce tapuları dağıtmamız avrupa birliği çevrelerinde ilgi gördü finansmanımızı kolaylaştırdı.
CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, büyükşehir belediye başkanlığı tecrübelerini aktardı. Yeni büyükşehir yasası Büyükşehir yasasında önemli yanlışların yapıldığını belirten Karayalçın, şehrin bütününe hizmet verecek olan bir yapının belediye olarak algılanamayacağını söyledi.
konuşmasını ''Her proje niyet ve inanç işidir, önce kendine güveneceksin sonra halka güven vereceksin.''sloganı ile bitirdi.